“Als iedere seconde telt” rekent u op hulp van politie, ambulance en brandweer. Professionals die dag en nacht klaar staan voor ieders veiligheid. Maar wat als het echt letterlijk om seconden gaat? Bijvoorbeeld bij een beginnende brand, een slagaderlijke bloeding of een hartaanval? Om u een voorbeeld te geven: in ons land krijgen elke dag 35 mensen een hartaanval buiten het ziekenhuis. Dan zijn de eerste minuten bepalend om de overlevingskans van het slachtoffer te vergroten en blijvende schade te voorkomen. Bedrijfshulpverleners zijn vaak als eerste ter plekke en kunnen van levensbelang zijn. Daarom steun ik de Dag van de Bedrijfshulpverlening van harte.

BHV’ers kunnen ook preventief goed werk verrichten. Bijvoorbeeld door obstakels weg te nemen of te wijzen op mogelijk gevaarlijke situaties. En bijkomend voordeel is dat BHV’ers ook buiten hun organisatie redder in nood kunnen zijn. Want een ongeluk of incident kan overal plaatsvinden. Op straat, in de winkel, op het sportveld. Dan is het goed als er iemand aanwezig is die eerste hulp kan verlenen.

Binnen de politie hebben wij de afgelopen jaren veel ingezet om collega’s op te leiden tot BHV’er. 1 op de 10 politiemensen is inmiddels opgeleid, dat zijn 6500 collega’s door het hele land. Zij krijgen ook jaarlijks herhalingsopleidingen en daarnaast blijven wij binnen de politie nieuwe BHV’ers werven. In al onze politiebureaus is bedrijfshulpverlening aanwezig. Zodat er altijd hulp geboden kan worden bij incidenten die acuut handelen vergen.

Veiligheid is niet vanzelfsprekend. Daarom werk ik graag mee aan het doel van de Dag van de BHV dat zoveel mogelijk organisaties in ons land bedrijfshulpverleners hebben.
Naast de Politie zijn PostNL en ProRail nieuwe partners voor de Stichting Dag van de BHV geworden. Met, net als de politie, medewerkers door het hele land. Ik heb veel waardering voor de aandacht en ondersteuning die deze grote organisaties leveren aan BHV. Voor een veilige omgeving. Op het werk, op straat en thuis.

Erik Akerboom
Korpschef

Delen: 
     
Go To Top