Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 3 november 2025

BHV in de praktijk

De missie van Het Oranje Kruis

Het Oranje Kruis: “Onze missie: in 2030 is er altijd iemand in de buurt die eerste hulp kan, durft en gaat verlenen”. We zijn trots dat we met deze supporter samen Nederland veiliger kunnen maken

Elke seconde telt, ook op de camping!

Ook op de camping, in een vakantiepark of in het buitengebied, telt elke seconde. Tijs van Lieshout, ambassadeur Stichting Dag van de BHV en voorzitter Brandweer NL vertelt. BHV dekt eigenlijk niet meer de lading voor wat we nodig hebben in de maatschappij. Als je kijkt naar de dreiging in de wereld en wat ons kan overkomen, denk aan noodweer, handelsconflicten of problemen met energienetwerken, hebben we weerbaarheid nodig. Veerkracht. Stel, Nederland zit 6 weken zonder stroom. Wat gaan we dan doen? De brandweer, politie en ambulancediensten kunnen niet iedereen helpen. You’re on your own!
Mensen moeten voor zichzelf en voor anderen kunnen zorgen. We hebben netwerken nodig die helpen in het beschermen van de bevolking. BHV’ers zijn voorlopers hierin. Zij hebben al iets geleerd over EHBO, brandbestrijding en evacuatie. Dus als er noodweer losbreekt of er gebeurt iets buiten op straat, kun je rekenen op snelle hulp. Dan gaan we van ‘BHV’ naar ‘CHV’: community hulpverlener. Twijfel je nog? Niet nodig, BHV’er zijn kan iedereen. Gewoon doen. Zo organiseren we samen weerbaarheid en veerkracht.”

“Het is een dankbare functie”

Hans Verkerke, acceptant puin van de recycling installatie (PRI) bij Sortiva, vertelt: “Ik ben BHV’er sinds ik bij Sortiva werk, dat is ongeveer tweeëneenhalf jaar. Ik werk buiten op het terrein en daar hadden we destijds nog maar één BHV’er rondlopen. Dat was te weinig, dus werd ik gevraagd om het ook te doen. Omdat ik met een auto over het terrein rijd, ben ik snel ter plaatse als er iets is. Inmiddels zijn we met een groepje en dat zijn allemaal bekenden waar ik mee werk en waar ik goed contact mee heb.”

BHV, iets voor mij?

BHV, iets voor mij? ‘Ik raak snel in paniek’ of ‘ik schrik altijd als iemand bloedt’ zijn veel gemaakte opmerkingen door niet-BHV’ers. Maar het mooie is dat je daarmee juist leert omgaan als je een BHV-cursus volgt. Bovendien heb je daar niet alleen op je werk iets aan, maar ook daarbuiten. Hoe fijn is het [...]

Oproep van ambassadeur Tijs van Lieshout: word ook BHV’er!

We hebben BHV'ers keihard nodig: “Je weet pas wat je mist, als het er niet is”. Word ook BHV'er! Ambassadeur Tijs van Lieshout doet vanuit zijn ervaring als Voorzitter Brandweer Nederland deze krachtige oproep. Het belang van de bedrijfshulpverleners (BHV’ers) is groot, zowel op de werkvloer, thuis én op straat! Lees verder >     [...]

BHV en 112, daar red je een leven mee!

Professionele hulpverleners van politie, brandweer en ambulancezorg zien het grote belang van BHV’ers in het publieke domein. Want voordat de hulpdiensten er zijn, moeten omstanders cruciale momenten overbruggen. Dan hoop je dat er (bedrijfs)hulpverleners aanwezig zijn die weten hoe ze eerste hulp kunnen verlenen. Hoe kijkt de ambulancezorg naar dit thema en hoe gaat het er in zo’n meldkamer aan toe?

Gielissen werkt iedere dag opnieuw aan een veilige werkvloer

Het Brabantse bedrijf Gielissen bouwt de mooiste interieurs, beurzen en events. Daar komt veel maak- en montagewerk bij kijken, soms op grote hoogtes, en dat kan extra risico’s betekenen. Gelukkig is de BHV-organisatie goed op orde. Er is zelfs een wachtlijst voor nieuwe BHV’ers!
Of BHV-coördinatoren Angela Steevensz en Peter Proenings tevreden zijn? Nooit. Want het kan altijd beter. Als bij Gielissen het alarm afgaat, volgt iedereen meteen serieus de veiligheidsinstructies op. Je kunt wel stellen dat BHV hier leeft. De reden? “Het is belangrijk, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje”, vertelt Peter.

Tips van de Brandwondenstichting

Als BHV’er is jouw snelle handelen cruciaal bij brandwonden. Brandwonden zijn ingrijpende verwondingen die blijvende schade kunnen veroorzaken. Wat jij doet in de eerste minuten kan een groot verschil maken. Zo wordt de brandwond niet erger en het verkleint de kans op littekens. Wat je in dit artikel leest? Praktische tips en feiten die je als BHV’er kunnen helpen om effectief op te treden bij brandwonden.

Twents Carmel College: van decentrale naar uniforme BHV-organisatie

Twents Carmel College: van decentrale naar uniforme BHV-organisatie Het Twents Carmel College (TCC) heeft 6 locaties waarvan er één dit jaar al 100 jaar bestaat. Waar voorheen deze scholen de BHV zelf organiseerden, zet Eefje Roelofs de ene na de andere stap om dit centraal op te zetten. Met een scherpe helikopterview zorgt zij er samen met alle 60 BHV’ers voor dat ze sneller, slimmer en flexibeler kunnen handelen. Want ook zij weten: de combinatie van BHV en 112 kan levens redden. BHV leeft echt bij ons, alle directeuren en locaties vinden dit belangrijk.

“Het is mooi als je precies weet wat je aan elkaar hebt”

Is er na zoveel jaar ervaring nog wel iets bij te leren over BHV? Joost Kruijver, machinist hout recyclinginstallatie (HRI) bij Sortiva, vertelt. “Tijdens iedere cursus leer ik wel weer iets nieuws en is het goed om je kennis op te frissen. Onlangs hadden we een reanimatie van een collega en dat is in het echt natuurlijk heel anders dan oefenen tijdens een cursus. Toch zit die training in je systeem en zodra het nodig is om in actie te komen, denk je er op dat moment niet over na en weet je precies wat je moet doen. Bij de reanimatie heb ik samen met een collega de AED aangesloten en iedere BHV’er die erbij was deed een relevante handeling, niemand liep in de weg. Door de trainingen weet je precies wat je aan elkaar hebt.”

Brandweer: Goede BHV-organisatie maakt het verschil

Aan het woord: Marijn Visser en Gijs Gommers – Medewerkers brandpreventie Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Gijs en Marijn zijn allebei werkzaam voor brandweer Gelderland-Zuid. Daar vervullen zij een dubbelrol: Ze werken op kantoor aan brandpreventie en geven voorlichting aan scholen en organisaties. Daarnaast werken ze als vrijwilliger bij de brandweer. Goede BHV-organisatie maakt het verschil. “BHV is een serieuze neventaak. Bij een calamiteit moet je kunnen handelen en dat is niet niks”. “BHV’ers verdienen echt een pluim, want zij hebben een voorpostfunctie in die eerste cruciale minuten”

Dion redt leven van voetbalscheidsrechter

Dion redt het leven van een voetbalscheidsrechter. Tijdens een wedstrijd gaat het soms mis: wekelijks belanden ongeveer duizend sporters op de Spoedeisende Hulp en daarbij komt hartproblematiek vaak voor. Daarom lanceert het Rode Kruis een actie: we willen sporters leren hoe ze levens kunnen redden op het veld. Wat moet je doen als iemand geen lucht krijgt? Of als iemand een zwaar letsel oploopt? Organiseer een Sport EHBO-cursus op jouw club en sta sterker in noodsituaties.

Gemeente Stichtse Vecht wil dat iedere BHV’er de gebouwen door en door kent

Deborah Verhoeks, Hoofd BHV van gemeente Stichtse Vecht en Evert Burgers, Bedrijfsleider `t Kikkerfort Breukelen, zetten zich iedere werkdag in voor een ijzersterke BHV-organisatie om zo de veiligheid van bezoekers en medewerkers te waarborgen. Zowel in de gemeentelijke kantoren als in het zwembad lopen getrainde BHV’ers rond die bij een calamiteit precies weten wat te doen. Zelfs in deze tijd van hybride werken. Hoe Deborah en Evert deze belangrijke taak op zich nemen, vertellen ze hier.

BHV-wedstrijddagen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen

Dienst Justitiële Inrichtingen organiseert succesvolle BHV-wedstrijddagen. Sinds de Schiphol-brand in 2005 heeft BHV een veel prominentere plek op de agenda van organisaties gekregen. Een goede BHV-organisatie werd een verplicht onderdeel van het primaire proces. Ook voor Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) was dat het moment waarop serieus gekeken werd naar hoe dit goed in te richten. Ed Gosman, Adviseur Bedrijfsvoering Opleidingsinstituut DJI, en Vincent Kok, Adviseur bij DJI, zaten bij die overleggen aan tafel en zijn nog steeds iedere dag bezig met het goed organiseren van de bedrijfshulpverlening. En dat doen zij op een originele manier: tijdens de jaarlijkse BHV-wedstrijddagstrijden BHV-teams van verschillende PI’s en landelijke diensten tegen elkaar voor de felbegeerde brandblusser-wisseltrofee. Ed en Vincent vertellen hoe dit in zijn werk gaat.

Waarom de dag van de BHV?

Stichting Dag van de BHV is er om waardering voor en het besef van het belang van de bedrijfshulpverleners (BHV’ers) over te brengen, zowel op de werkvloer als in het publieke domein.

PostNL

PostNL verwerkt in hun depot in Hoorn dagelijks zo’n 45.000 pakketten, die door 40-50 vaste chauffeurs en de inzet van een flexibele schil uitgereden worden. In piekperiodes,
zoals rond de feestdagen, wordt dit aantal nog verder uitgebreid. PostNL vindt bedrijfshulpverlening op de locaties van groot belang en leidt daarom bijna elke procesmanager en fulltime planbalie-medewerker op tot BHV’er. De keuze voor het opleiden in gemixte samenstelling, uit alle disciplines van de locatie, leidt tot een prachtig percentage van 90% BHV-getraind personeel.

Politie

Binnen de Politie zijn veel BHV’ers, die het heel fijn vinden om ook in het publieke domein iets te kunnen betekenen. De meesten hebben zich opgegeven voor de app van HartslagNu.nl zodat ze opgeroepen kunnen worden voor een reanimatie. De grootste motivatie ligt in het gevoel van veiligheid: veiligheid voor je collega’s kunnen bieden en weten wat je moet doen als er iets aan de hand is.

ProRail

Waar bij het treinverkeer de gemiddelde Nederlander meteen NS roept, is ProRail als spoorwegbeheerder net zo met het vervoer per trein verweven. Zij zijn  verantwoordelijk voor het onderhoud, de vernieuwing, de uitbreiding en de veiligheid van ons gehele spoorwegnet. En dat zijn wel 7.000 kilometers aan spoor! Dat maakt ProRail na Rijkswaterstaat ook eigenaar van de meeste grond in Nederland.

Industrieel Museum Zeeland werft nieuwe BHV’ers

Je kunt misschien denken dat er in een museum weinig risico op ongevallen bestaat. Maar als je even wat nadenkt dan is er veel waar de organisatie zich op dient voor te bereiden. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de vrijwilligers.

Intersnack

De voedselveiligheid is dus goed geregeld, maar hoe zit het met de medewerkersveiligheid? Daar is Intersnack duidelijk over: de medewerkers komen altijd op de eerste plaats! Hún veiligheid is daarom net zo goed geregeld. Alle (bijna-)incidenten worden zorgvuldig geregistreerd, bij een incident wordt de productie meteen stopgezet. Een kwart van het personeel is BHV-opgeleid.

Unilever

“Veiligheid op nummer 1” “We waren er helemaal klaar voor, met het nieuwe pand… en toen kwam corona” Willem Moerkerken, Security Manager en Hoofd BHV bij Unilever vertelt over de invloed van Covid-19 en het nieuwe kantoorpand aan het Hofplein 19 in Rotterdam.

SER

Je wilt nooit in een situatie komen, waarin je denkt ‘Had ik maar….’!” Angelique Voorham, Groepsleider receptie en Vergadercoördinator Facilitair Bedrijf bij de SER In de ontvangsthal van het grote pand aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag is het normaal gesproken een

RDW

“Zo ongelofelijk fijn dat jullie ons hebben willen helpen in deze coronatijd!” Rowena Weijers, medewerker Facilitair Services Zoetermeer ‘ Dat er altijd iets kan gebeuren, blijkt maar weer.’ Rowena Weijers, medewerker Facilitair Services bij RDW in Zoetermeer vertelt over de BHV op het kantoor in Zoetermeer en twee recente incidenten waarbij de BHV’ers te hulp zijn geschoten.

Elkerliek Ziekenhuis

“Samen staan we sterk Hou vol!” Op het moment van het interview, heeft het ziekenhuis indrukwekkende maanden achter de rug en loopt het aantal corona patiënten weer verder op. In de eerste periode zijn in Helmond een grote stroom aan coronapatiënten opgenomen geweest. De corona-pandemie zorgt voor grote veranderingen in de zorg en dus ook in het Elkerliek ziekenhuis.

‘Die eerste minuten… ik ben er nog’

Cardol: “Ik weet nu dat per week 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen en dat van die 300 er circa 270 overlijden. Ik ben een enorme mazzelaar…”
Goos Cardol vertelt hoe een paar minuten razendsnel handelen het verschil maken en hebben ervoor gezorgd dat hij zijn verhaal kan doen.

Het laatste nieuws

    Cart