Waarom de dag van de BHV?
Stichting Dag van de BHV is er om waardering voor en het besef van het belang van de bedrijfshulpverleners (BHV’ers) over te brengen, zowel op de werkvloer als in het publieke domein.
Dag van de BHV op 6 november 2023
Stichting Dag van de BHV is er om waardering voor en het besef van het belang van de bedrijfshulpverleners (BHV’ers) over te brengen, zowel op de werkvloer als in het publieke domein.
PostNL verwerkt in hun depot in Hoorn dagelijks zo’n 45.000 pakketten, die door 40-50 vaste chauffeurs en de inzet van een flexibele schil uitgereden worden. In piekperiodes, zoals rond de feestdagen, wordt dit aantal nog verder uitgebreid. PostNL vindt bedrijfshulpverlening op de locaties van groot belang en leidt daarom bijna elke procesmanager en fulltime planbalie-medewerker op tot BHV’er. De keuze voor het opleiden in gemixte samenstelling, uit alle disciplines van de locatie, leidt tot een prachtig percentage van 90% BHV-getraind personeel.
Binnen de Politie zijn veel BHV’ers, die het heel fijn vinden om ook in het publieke domein iets te kunnen betekenen. De meesten hebben zich opgegeven voor de app van HartslagNu.nl zodat ze opgeroepen kunnen worden voor een reanimatie. De grootste motivatie ligt in het gevoel van veiligheid: veiligheid voor je collega’s kunnen bieden en weten wat je moet doen als er iets aan de hand is.
Waar bij het treinverkeer de gemiddelde Nederlander meteen NS roept, is ProRail als spoorwegbeheerder net zo met het vervoer per trein verweven. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, de vernieuwing, de uitbreiding en de veiligheid van ons gehele spoorwegnet. En dat zijn wel 7.000 kilometers aan spoor! Dat maakt ProRail na Rijkswaterstaat ook eigenaar van de meeste grond in Nederland.
Je kunt misschien denken dat er in een museum weinig risico op ongevallen bestaat. Maar als je even wat nadenkt dan is er veel waar de organisatie zich op dient voor te bereiden. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de vrijwilligers.
De voedselveiligheid is dus goed geregeld, maar hoe zit het met de medewerkersveiligheid? Daar is Intersnack duidelijk over: de medewerkers komen altijd op de eerste plaats! Hún veiligheid is daarom net zo goed geregeld. Alle (bijna-)incidenten worden zorgvuldig geregistreerd, bij een incident wordt de productie meteen stopgezet. Een kwart van het personeel is BHV-opgeleid.
“Veiligheid op nummer 1” “We waren er helemaal klaar voor, met het nieuwe pand… en toen kwam corona” Willem Moerkerken, Security Manager en Hoofd BHV bij Unilever vertelt over de invloed van Covid-19 en het nieuwe kantoorpand aan het Hofplein 19 in Rotterdam.
Je wilt nooit in een situatie komen, waarin je denkt ‘Had ik maar….’!” Angelique Voorham, Groepsleider receptie en Vergadercoördinator Facilitair Bedrijf bij de SER In de ontvangsthal van het grote pand aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag is het normaal gesproken een
“Zo ongelofelijk fijn dat jullie ons hebben willen helpen in deze coronatijd!” Rowena Weijers, medewerker Facilitair Services Zoetermeer ‘ Dat er altijd iets kan gebeuren, blijkt maar weer.’ Rowena Weijers, medewerker Facilitair Services bij RDW in Zoetermeer vertelt over de BHV op het kantoor in Zoetermeer en twee recente incidenten waarbij de BHV’ers te hulp zijn geschoten.