Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 6 november 2023

Unilever

“Veiligheid op nummer 1”
“We waren er helemaal klaar voor, met het nieuwe pand… en toen kwam corona”

Willem Moerkerken, Security Manager en Hoofd BHV bij Unilever vertelt over de invloed van Covid-19 en het nieuwe kantoorpand aan het Hofplein 19 in Rotterdam.

Onlangs maakte Unilever bekend het kantoorgedeelte aan de Nassaukade, ook wel bekend als “De Brug” te verruilen voor 6 verdiepingen aan het Hofplein in Rotterdam. Dit pand ligt midden in het centrum en slechts een paar 100 meter vanaf het kantoor Weena. Na een grondige verbouwing wordt het pand nu slechts door een deel van het personeel gebruikt. Willem heeft er als Hoofd BHV voor gezorgd dat de 4e – 9e etage zijn voorzien van een ‘BHV-straatje’ waar de materialen en middelen voor de BHV voorhanden zijn. Die middelen zijn ook aangevuld met een rugzakje met persoonlijke beschermingsmiddelen voor de BHV’er. Daarnaast is er om de etage een AED beschikbaar. Begin maart heeft het incidentmanagementteam van Unilever een plan de campagne gemaakt.


Zo is bijvoorbeeld getest of de IT-systemen thuiswerken mogelijk maakte. Gelukkig bleek dit voor het overgrote deel van het kantoorpersoneel te kunnen. De twee locaties in Rotterdam, het kantoor aan het Weena en Hofplein liggen zo dicht bij elkaar, dat besloten is voorlopig alles te concentreren op de gloednieuwe kantooromgeving aan het Hofplein. Veiligheid op 1 Dat veiligheid van de collega’s bij Unilever op nummer 1 staat blijkt onder andere uit de investeringen en maatregelen die zijn genomen om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Alles begint bij de entree, vertelt Willem. Bij de entree van elke locatie zijn temperatuurcamera’s geplaatst: “Je staat op de gele stip en een temperatuurmeter meet je lichaamstemperatuur. We kunnen niemand verplichten om mee te werken, maar met de ondernemingsraad is afgestemd dat degenen die dit niet willen doen, ook niet op kantoor kunnen werken. Ook bezoekers moeten hieraan voldoen. De resultaten worden niet geregistreerd of vastgelegd.” Geeft de camera een temperatuur boven 37,5 graden aan, dan word je temperatuur na 10 minuten nogmaals gemeten. “Het kan natuurlijk zijn dat je je enorm hebt moeten haasten om op tijd te zijn en dit een vertekend beeld geeft”, aldus Willem. Blijft de temperatuur te hoog, dan mag je het kantoorgebouw niet in en wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts en thuis te werken. Door het gebruik van de camera’s blijft de doorstroomsnelheid optimaal en belast dit de receptie niet, ook als er in de toekomst meer mensen op kantoor mogen werken. In het hele pand wordt 2 meter afstand gehouden en ook aan het bureau is het Willem Moerkerken, Security manager en Hoofd BHV verplicht om mondkapjes te dragen. Ook zijn er diverse punten met desinfectiemiddelen.

Unilever volgt de TIER gradaties: het spoorboekje om de maatregelen te volgen die corona voorschrijft. De RI&E blijft leidend Voor het personeel dat echt niet thuis kan werken, wordt wekelijks een gezondheidsverklaring gevraagd. En omdat er toch mensen op kantoor werken, blijft de BHV-organisatie in bedrijf. Willem vertelt dat zijn rechterhand Wendy de RI&E blijft volgen en precies bijhoudt hoeveel BHV’ers er zijn op het aantal aanwezigen. Op de fabriekslocaties wordt 24/7 gewerkt; daar is BHV een onderdeel van het aannamebeleid: bijna elke operator heeft zijn BHV-certificaat. Ook nu er veel minder mensen op kantoor aanwezig zijn, wordt er rekening gehouden met het ‘worstcasescenario’. Zo zijn er minimaal 4 getrainde BHV’ers aanwezig per locatie zodat die kunnen ingrijpen bij een reanimatie. Omdat we merken dat thuiswerken voor een deel van het personeel best zwaar en eenzaam is probeert Unilever iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Dat zit hem niet alleen in het leveren van een extra beeldscherm of een comfortabele stoel, maar zeker ook het sociale welbevinden wordt goed in de gaten gehouden. Deze periode heeft veel impact op iedereen binnen Unilever. Persoonlijke passie Willem spreekt met zoveel passie en toewijding over zijn werk als Hoofd BHV, dat we graag willen weten waar dat vandaan komt. Dan blijkt dat hij zijn passie ook inzet als vrijwillig bevelvoerder bij de brandweer in zijn woonplaats Ridderkerk. Dit is echt zijn lust en leven. Willem staat al 30 jaar altijd paraat, ook ’s nachts en in het weekeinde. Willem vertelt dat hij deze ervaringen onder andere gebruikt bij Unilever als een worstcasescenario. Al vaak heeft hij ervaren hoe ongelofelijk belangrijk die eerste 6 minuten zijn als er iemand onwel wordt. “Die zes minuten gaan over leven of dood: het maakt zo’n verschil als er iemand is die met een AED kan omgaan en kan reanimeren totdat de professionele hulpverlening er is.”

    Cart