Gefeliciteerd Rob de Ruijter - BHV'er van het Jaar 2020

Rob de Ruijter BHV van het Jaar 2020Rob de Ruijter, makelaar en bedrijfshulpverlener bij Ymere in Amsterdam mag zich de kersverse BHV’er van het Jaar 2020 noemen. Hij volgt hierin Marlies Venema van het Elkerliek ziekenhuis uit Helmond op. Ton Baas, juryvoorzitter en voorzitter Stichting Dag van de BHV, verraste De Ruijter maandagochtend telefonisch met de uitverkiezing uit de eerder gekozen Top5 genomineerden. Rob redde dit jaar onder werktijd het leven van twee mensen: zo viste hij met collega’s een dame en haar hondje uit het IJ en reanimeerde met succes een fietser na een hartstilstand. Uit het juryoordeel: “De jury is van mening dat hij zeer alert als bedrijfshulpverlener gebruik heeft gemaakt van zijn kennis en vaardigheid om op te treden bij incidenten ook buiten het bedrijf: op straat. Rob de Ruijter is met recht een BHV’er van wie je kunt zeggen: “Dan vertrouw ik op jou.” 

Feestelijke uitreiking
De feestelijke uitreiking was op 2 november in aangepaste setting op het kantoor van Ymere. Rob ontving uit handen van voorzitter van Dag van de BHV Ton Baas, een prachtige bos bloemen, een mooie kristallen wisseltrofee, een oorkonde, en twee cheques van €1000. De cheque voor het goede doel schenkt Rob aan het Brandwonden Ziekenhuis in Beverwijk waar hij een deel van zijn opleiding heeft gedaan. Daarnaast was er een persoonlijke videoboodschap van Henk van Essen: korpschef van politie en ambassadeur van Dag van de BHV. “Jij hebt laten zien dat je als BHV-er het verschil maakt!” en “De samenleving kan op je bouwen. De titel BHV’er van het Jaar 2020 heb je meer dan verdiend!” aldus van Essen. 

Ymere-makelaar en bedrijfshulpverlener Rob werkte afgelopen zomer, toen thuiswerken de norm was, toevallig op het hoofdkantoor van Ymere in het centrum van Amsterdam, toen hij vanachter zijn bureau op de eerste etage perfect uitzicht had op het IJ. En zag hoe een vrouw haar in het water gevallen hondje achterna was gesprongen. Voor wie de situatie niet kent: het is de plek waar cruiseschepen afmeren en waar de kade te hoog is om zelfstandig uit het water te kunnen komen. En er was niemand in de buurt om haar te helpen.

Nat pak
Rob bedacht zich geen moment, sprintte met collega’s naar beneden om de vrouw te redden.  “Samen haalden we eerst haar hondje uit het water. We wisten zeker dat ze anders met geen mogelijkheid uit het water wilde komen”, zegt Rob lachend. “Ik heb ook een hond en weet hoe het werkt.” Daarna haalden ze de vrouw uit het water. Alsof er niks was gebeurd ging Rob druipend weer aan het werk. Business as usual. Hoe cool kun je zijn?

Succesvolle reanimatie
Kort daarop was het weer raak. Rob kreeg een melding op zijn telefoon dat een fietser een hartstilstand had gekregen. Hij kwam weer direct in actie, greep de AED vanachter de receptie mee en zette het op een hollen. “Twee medewerkers van de gemeente Amsterdam waren al begonnen met reanimatie van de vrouw. Binnen dertig seconden hadden we de AED aangesloten. Adrenaline gierde door mijn lijf. Alles ging zoals het hoorde en hoe we getraind hadden”, zegt Rob. De reanimatie slaagde. Bij aankomst van de politie en ambulance had de vrouw weer een hartslag. Rob: “Ze heeft mij laatst gebeld om te bedanken. Het was een kort, maar heel bijzonder gesprek. Dat doet wel wat met je. Ik vind het fijn dat het goed met haar gaat. En het zet je toch weer aan het denken. Van die reanimatie ben ik wel even van de kaart geweest. Het is best ingrijpend.”

Juryrapport
“De onafhankelijke jury van de Stichting Dag van de BHV is van oordeel dat Rob de Ruijter op grond van zijn inzet bij meerdere incidenten op straat de titel 'BHV’er van het Jaar 2020' verdient. De belangrijkste overweging van de jury is dat hij zeer alert als bedrijfshulpverlener gebruik heeft gemaakt van zijn kennis en vaardigheid om op te treden bij incidenten ook buiten het bedrijf: op straat. Een levend voorbeeld van de uitspraak van Korpschef Henk van Essen: “De nabijheid, alertheid en professionaliteit van bedrijfshulpverleners kan het verschil betekenen tussen leven en dood”. Rob reanimeerde iemand op straat met behulp van de AED van het bedrijf en hielp daarnaast ook een ander, die bij een reddingsactie te water was geraakt en niet meer op de kade kon komen. De jury merkt op dat Rob het vermogen heeft om te reflecteren na een ingrijpende gebeurtenis zoals een reanimatie. Door zijn gevoel te delen met anderen, kan hij de gebeurtenis verwerken en staat hij weer paraat wanneer dat nodig is. Rob de Ruijter is met recht een BHV’er van wie je kunt zeggen: “Dan vertrouw ik op jou.” De jury is van mening dat Rob een voorbeeld is voor anderen en hiermee álle BHV’ers in de schijnwerpers weet te zetten”.

Tweede plaats
Op een prachtige tweede plaats is een team van twee BHV’ers geëindigd: Peter van der Sman en Walter van Krieken van PostNL in Den Hoorn. Samen wisten zij een calamiteit op kantoor tot een goed einde te brengen. Proficiat!

Lees het persbericht.

Delen: 
     
Go To Top