Van Helmond naar Amsterdam: Rob de Ruijter is verkozen tot BHV’er van het Jaar 2020

Maandag 2 november 2020 – Rob de Ruijter, werkzaam bij Ymere in Amsterdam mag zich de kersverse BHV’er van het Jaar 2020 noemen. Hij volgt hierin Marlies Venema van het Elkerliek ziekenhuis uit Helmond op. Ton Baas, juryvoorzitter en voorzitter Stichting Dag van de BHV, verraste De Ruijter vanochtend telefonisch met de uitverkiezing uit een eerder gekozen Top 5 genomineerden. Uit het juryoordeel: “De jury is van mening dat hij zeer alert als bedrijfshulpverlener gebruik heeft gemaakt van zijn kennis en vaardigheid om op te treden bij incidenten ook buiten het bedrijf: op straat. Rob de Ruijter is met recht een BHV’er van wie je kunt zeggen: “Dan vertrouw ik op jou.”  De uitreiking van de Award vindt vanmiddag om 16.00 uur plaats op het kantoor van Ymere in Amsterdam.

Voor het 9e jaar op rij staat de eerste maandag van november in het teken van de Dag van de BHV. Op die Dag vragen we speciale aandacht en waardering voor de inzet van de circa 500.000 bedrijfshulpverleners in Nederland. Deze BHV’ers die zich – óók in tijden van corona – niet inzetten voor zichzelf, maar juist voor de ander. Een dag om BHV’ers in het zonnetje te zetten en niet-BHV’ers te laten merken hoe belangrijk BHV is.

Rob de Ruijter ‘BHV’er van het Jaar 2020’
De verkiezing ‘BHV’er van het Jaar’ is een belangrijk onderdeel van de landelijke Dag van de BHV. De verkiezing richt zich op een daadwerkelijke inzet van de bedrijfshulpverlener tijdens een calamiteit. Deze eretitel wordt in 2020 toegekend aan Rob de Ruijter, bedrijfsmakelaar bij Ymere in Amsterdam. Rob heeft het afgelopen jaar tot tweemaal toe als bedrijfshulpverlener zeer alert opgetreden en gebruik gemaakt van zijn kennis en vaardigheid om op te treden bij incidenten ook buiten het bedrijf: op straat. Een levend voorbeeld van de uitspraak van Korpschef Henk van Essen: “De nabijheid, alertheid en professionaliteit van bedrijfshulpverleners kan het verschil betekenen tussen leven en dood”. Met een speciale videoboodschap bedankt Henk van Essen Korpschef van Politie én ambassadeur van Dag van de BHV hem op persoonlijke wijze.

Vanmiddag ontvangt Rob de Ruijter de kristallen Award uit handen van de juryvoorzitter en krijgt hij ook de cheque van € 1.000.- Rob heeft al laten weten dat hij de cheque van €1.000,- voor het goede doel wil overhandigen aan het Brandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Rob heeft hier als vrijwilliger op de kinderafdeling gewerkt en is dus persoonlijk betrokken bij dit goede doel.

De Dag van de BHV is trots op een winnaar die in het afgelopen jaar maar liefst twee keer het initiatief nam om op straat in te grijpen waar het nodig was. Rob reanimeerde met de AED van Ymere een mevrouw die op straat onwel werd en hem 2 weken later gelukkig ook kon bedanken. Eerder dat jaar redde hij een voorbijganger die bij een reddingsactie te water was geraakt en niet meer op de kade kon komen. Een terechte winnaar, die optreedt waar anderen een stapje achteruit doen.

Op een prachtige tweede plaats is een team van twee BHV’ers geëindigd: Peter van der Sman en Walter van Krieken van PostNL in Den Hoorn. Samen wisten zij een calamiteit op kantoor tot een goed einde te brengen. Proficiat!

Thema ‘Dan vertrouw ik op jou’
Het thema voor Dag van de BHV 2020 luidt “Dan vertrouw ik op jou”. Het thema is toepasbaar op tal van situaties en onderlinge verhoudingen die betrekking hebben op zowel de veiligheid binnen de eigen organisatie als ook op situaties in het publieke domein. In het magazine Dag van de BHV editie 2020 en op al het promotiemateriaal wordt het thema vanuit verschillende invalshoeken belicht. Hoe zit het bijvoorbeeld met het vertrouwen in gezond en veilig werken binnen een organisatie tijdens Covid-19? Wat betekent dit voor BHV op de werkvloer en welke dilemma’s leven bij BHV’ers?

 


Aandacht en waardering voor BHV, ook in tijden van corona

Amersfoort, 25 oktober 2020 - De impact die het coronavirus heeft op het bedrijfsleven is groot. Ook de BHV’ers merken daar de gevolgen van. Wat gebruikelijk was bij een calamiteit, is opeens een risico geworden en richtlijnen bij hulpverlening worden telkens aangescherpt. Dit vraagt van bedrijfshulpverleners om van tevoren goed na te denken over hun inzet. Want ook in tijden van corona zetten de BHV’ers zich belangeloos in, ten behoeve van de ander. Daarom staan zij op 2 november tijdens de ‘Dag van de BHV’ in het zonnetje.

BHV’er van het Jaar
Belangrijk onderdeel van Dag van de BHV is de verkiezing ‘BHV’er van het Jaar’. De verkiezing is geen wedstrijd, maar een zoektocht naar het mooiste voorbeeld dat het belang van bedrijfshulpverlening uitstraalt. Dit jaar is gekeken naar een daadwerkelijke inzet van de bedrijfshulpverlener tijdens een calamiteit. Met deze verkiezing bedanken we alle BHV’ers nog eens extra voor hun bijzondere inzet. Een onafhankelijke jury kiest het mooiste voorbeeld tot BHV’er van het Jaar. Aan deze eretitel is een prachtige kristalglazen gegraveerde award verbonden, een oorkonde en twee cheques van elk 1000 euro. Een van de cheques schenkt de BHV’er van het Jaar aan een door hem/haar uitgekozen Goed Doel.

Top 5
De Top 5 van kandidaten voor de titel ‘BHV’er van het Jaar 2020’ zijn bekend gemaakt op de website. Wie de winnares van 2019, Marlies Venema van het Elkerliek Ziekenhuis, opvolgt wordt maandag 2 november bekendgemaakt.
Naast deze Top 5 van nominaties vragen we ook aandacht en waardering voor de inzet van alle BHV’ers, die zich ook tijdens de Covid-19 periode belangeloos inzetten, ten behoeve van de ander. Laten we ze een hart onder de riem steken!

Dag van de BHV
Voor het 9e jaar op rij vraagt de stichting Dag van de BHV op de eerste maandag van november speciale aandacht en waardering voor de inzet van de circa 500.000 bedrijfshulpverleners in Nederland. Deze BHV’er die zich -óók in tijden van corona- niet inzet voor zichzelf, maar juist voor de ander. Dé dag waarop bedrijven en organisaties door heel Nederland hun BHV’ers in het zonnetje te zetten en niet-BHV’ers te laten merken hoe belangrijk BHV is. Sleutelwoorden zijn: besef, waardering en support.

Thema 2020
Het thema voor Dag van de BHV 2020 luidt “Dan vertrouw ik op jou”. Het thema is toepasbaar op tal van situaties en onderlinge verhoudingen die betrekking hebben op zowel de veiligheid binnen de eigen organisatie als ook op situaties in het publieke domein. In het magazine en op al het promotiemateriaal wordt het thema toegelicht.


Korpschef Nationale Politie Henk van Essen nieuw boegbeeld Dag van de BHV

Korpschef Henk van Essen persbericht

Amersfoort 24 september 2020 - Henk van Essen is het nieuwe boegbeeld van de landelijke Dag van de BHV. Hij neemt het stokje over van zijn voorganger Erik Akerboom. “Vanzelfsprekend en met groot genoegen neem ik de rol als boegbeeld van hem over,” aldus Van Essen. In een verklaring zet Van Essen uiteen waarom bedrijfshulpverleners belangrijk zijn voor de politie. “De politie verleent hulp aan iedereen die dat nodig heeft. Altijd en overal, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Daardoor ervaren wij telkens weer de meerwaarde van de BHV’er. Onder het motto “Je weet pas wat je mist, als het er niet is” ben ik ervan doordrongen hoe waardevol en noodzakelijk de aanwezigheid en inzet van BHV’ers in die eerste cruciale minuten is, tot de professionele hulpverlening arriveert. Hij doelt hiermee niet alleen op de inzet binnen de eigen organisatie, maar ook breder in het publieke domein; op straat, bij de bakker of op de tennisvereniging. “De nabijheid, alertheid en professionaliteit van bedrijfshulpverleners, kan het verschil betekenen tussen leven en dood.” “Het geeft mij vertrouwen dat er nog steeds mensen zijn die zich belangeloos, bekwaam en intrinsiek gemotiveerd inzetten ten gunste van een ander. Het zijn deze mensen die een stap vooruit zetten, waar anderen een stapje terug doen.” Ten aanzien van de eigen organisatie: “Ik vind het fantastisch dat de politie ruim 8.000 BHV’ers heeft. Het belang van de bedrijfshulpverlener wil ik graag over het voetlicht brengen. Daarom ondersteun ik namens zo’n 65.000 collega’s de Dag van de BHV ten volle.”

2 november Dag van de BHV
Dag van de BHV vindt dit jaar plaats op maandag 2 november. Binnen circa 1.100 deelnemende organisaties worden op deze dag de bedrijfshulpverleners in het zonnetje gezet en de niet-BHV’ers gevraagd extra aandacht te hebben voor de inzet van de BHV- collega’s. Sleutelwoorden voor Dag van de BHV zijn besef, waardering en support. 

‘Dan vertrouw ik op jou’
De landelijke Dag van de BHV vindt dit jaar voor het negende achtereenvolgende jaar plaats. Ieder jaar wordt een thema aan de Dag verbonden. Het thema voor 2020 luidt: ‘Dan vertrouw ik op jou’. Ton Baas, voorzitter van de Stichting Dag van de BHV: “Wij voelen ons enorm vereerd dat de korpschef ons nieuwe boegbeeld is. Dag van de BHV heeft als slogan “Ik doe het ook voor jou!”. Om de collega’s  - en ieder ander zoals Henk van Essen ook stelt - te laten beseffen voor wie de BHV’er zich inzet, in die eerste minuten tot dat de professionele hulpverlening arriveert. Daardoor rust er een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de BHV’er. Dat de korpschef dit benadrukt en zijn waardering er over uitspreekt, daar zijn wij uiteraard heel blij mee.”

 De gehele uitspraak van Henk van Essen is te lezen op: https://www.dagvandebhv.nl/ambassadeur-henk-van-essen

Delen: 
     
Go To Top