Dag van de BHV op 3 november 2025
Rowena Weijers, medewerker Facilitair Services Zoetermeer ‘
Dat er altijd iets kan gebeuren, blijkt maar weer.’ Rowena Weijers, medewerker Facilitair Services bij RDW in Zoetermeer vertelt over de BHV op het kantoor in Zoetermeer en twee recente incidenten waarbij de BHV’ers te hulp zijn geschoten.
“Ook op het RDW kantoor in Zoetermeer werkt het merendeel van de collega’s thuis. Toch zijn er dagelijks zo’n 25-30 medewerkers aanwezig om bijvoorbeeld klanten te helpen met vraagstukken rondom hun vaar- of voertuigen. Koop je bijvoorbeeld een boot dan moet je het vaartuig bij de RDW laten registreren (inschrijven) en op naam zetten om ermee te kunnen varen in Nederland. Omdat de veiligheid van onze klanten en medewerkers voorop staat, zijn er ook met een minimale bezetting altijd voldoende BHV’ers aanwezig. Dat aantal wordt steeds afgestemd op het aanwezige collega’s. Het Hoofd BHV is altijd in de buurt om bij problematische situaties in te grijpen. Aan het begin van deze periode hebben we gelijk actie ondernomen door de maatregelen en mogelijke scenario’s met het team BHV’ers te bespreken. Zo zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de AED en van persoonlijke beschermingsmiddelen als mondkapjes, handschoenen en desinfectie.
Dat er altijd iets kan gebeuren en het maar goed is dat er altijd BHV’ers aanwezig zijn, hebben we de periode tijdens twee incidenten ondervonden. Een paar weken geleden werd plots één van onze collega’s onwel met hevige hoofdpijn en misselijkheid. Gelukkig schoot één van de BHV’ers te hulp en belde de andere de ambulance. De collega is door een ambulancebroeder onderzocht en er bleek sprake van acute spit. Voor de eerste opvang en de begeleiding was het ontzettend fijn dat onze BHV’ers direct in actie kwamen. Niet alleen voor onze collega’s, maar ook voor onze klanten zijn de BHV’ers goud waard. Onlangs liep een ouder stel op de parkeerplaats, waarbij de man in elkaar stortte. De gealarmeerde BHV’ers waren snel ter plaatse en hebben het stel mee naar binnen genomen.
Terwijl de ambulance werd gebeld, is netjes geïnventariseerd of er sprake zou kunnen zijn van corona. Toen de ambulancebroeders arriveerden waren ze heel blij dat dit al was gecheckt. Meneer bleek eerder een TIA te hebben gehad en was nu onwel geworden door de hartritmestoornissen. De echtgenote heeft achteraf laten weten dat het nu goed met hem gaat en ze enorm blij zijn dat ze zo snel en goed geholpen zijn. Voorzichtigheid blijft zowel voor de aanwezige medewerkers als voor klanten voorop staan. Bij corona gerelateerde klachten wordt dan ook geen enkel risico genomen. Toen een klant met flinke coronaverschijnselen (hoesten, zweten en lijkblijk) zich bij de balie meldde is hij door een BHV’er met beschermende kleding benaderd en naar huis gestuurd. Daarna is die omgeving goed schoongemaakt. Ik spreek ook namens mijn collega’s als ik zeg dat het een heel veilig gevoel geeft dat er altijd iemand aanwezig is die weet hoe te handelen bij een calamiteit.