Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 4 november 2024

Ambassadeur – Dag van de BHV

De Dag van de BHV heeft als slogan “Ik doe het ook voor jou!”. Om een ieder te laten beseffen voor wie de BHV’er zich inzet, in die eerste minuten tot dat de professionele hulpverlening arriveert.

Als Stichting voelen wij ons enorm vereerd dat het belang van BHV actief wordt uitgedragen door toonaangevende ambassadeurs. Na illustere voorgangers als prof. mr. Pieter van Vollenhoven én twee opvolgende Korpschefs Politie, voegt zich nu ook de voorzitter van Brandweer Nederland, Tijs van Lieshout in dit rijtje.

Ambassadeur: Tijs van Lieshout

Voorzitter Brandweer Nederland / commandant Amsterdam-Amstelland

“Het duurt altijd even voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn, terwijl de eerste minuten na een incident echt het verschil kunnen maken. BHV’ers zijn vaak de first line of defence en spelen daarmee een cruciale rol. Door bijvoorbeeld een brand snel te ontdekken en klein te houden of door eerste hulp te verlenen. Mensen met verstand van zaken maken de (werk)omgeving daarmee direct veiliger. Die zelfredzaamheid is onmisbaar voor ons als brandweer.”

“Iedereen wil geholpen hebben, maar wie helpt? BHV’ers, brandweer, andere hulpverleners. Ik zie dan ook aardig wat overeenkomsten tussen onze brandweercollega’s en BHV’ers. Sterker nog, veel van onze brandweervrijwilligers zijn ook BHV’er in hun dagelijkse baan. Hulpvaardigheid en het verschil willen maken zijn karaktereigenschappen die ik bij beide terug zie komen. Het vraagt inzet en de wil om te helpen, en dat bewonder ik.

Een brand begint vaak klein. Beheersbaar houden van brand is ons dagelijks werk als brandweer. Hoe handig is het dan dat je daarin samen op kunt trekken met partners die helpen. BHV’ers die in die eerste cruciale minuten een brand klein kunnen houden, een ontruiming kunnen opstarten of eerste hulp kunnen verlenen. Het zijn de belangrijke personen die het gebouw en de mensen kennen. En die tegelijkertijd ook onze taal spreken. Dat is kennis en ervaring die wij als brandweer goed kunnen gebruiken. Omstanders en bedrijfshulpverleners zijn onze informanten, de eerste schakels in de keten van veiligheid.

Ongeluk zit in een klein hoekje. Als brandweer zetten we ons al tijden in voor zelfredzaamheid van mensen. BHV’ers kunnen hierin de rust bewaren en het goede voorbeeld geven. Waardevol. Daarom sta ik, namens de bijna 30.000 brandweercollega’s, voor de Dag van de BHV. Om de waardering uit te spreken voor hen die een stapje vooruit zetten.”

Tijs van Lieshout
Voorzitter Brandweer Nederland / commandant Amsterdam-Amstelland

Voormalige ambassadeurs Dag van de BHV

Henk van Essen

Ambassadeur van 2020 – 2023

“De nabijheid, alertheid en professionaliteit van bedrijfshulpverleners,kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Zowel binnen de eigen politieorganisatie als in het publieke domein; op straat”. 

Lees meer

Erik Akerboom

Ambassadeur van 2016 – 2020

“Als iedere seconde telt” rekent u op hulp van politie, ambulance en brandweer. Professionals die dag en nacht klaar staan voor ieders veiligheid.

Lees meer

prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Ambassadeur van 2013 – 2015

“Mag ik u ook dit jaar veel succes toewensen met al uw activiteiten, en u tevens een vraag voorleggen?

Lees meer

Het laatste nieuws

    Cart