Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 4 november 2024

Spencer Zwier

BHV’er van het Jaar 2023: Spencer Zwier, gefeliciteerd!

Spencer Zwier, bode voor de Gemeente Boekel, mag zich ‘BHV’er van het Jaar 2023’ noemen. Henk Altena, bestuurslid van de Stichting Dag van de BHV, verraste Zwier maandagochtend telefonisch met de uitslag; hij is verkozen uit de 25 genomineerden. Spencer Zwier redde het leven van een man tijdens de carnaval festiviteiten. Daarnaast zet hij zich altijd vol enthousiasme in voor de BHV-organisatie. Op een positieve manier draagt hij het belang van BHV uit in de organisatie.

Deze daadkrachtige actie, in combinatie met zijn enthousiaste inzet als bedrijfshulpverlener, overtuigde de jury: “Spencer Zwier heeft laten zien dat hij ook buiten de werkvloer zijn BHV-kwaliteiten inzet en hiermee een leven redt. Dat past mooi bij het thema van dit jaar: ‘BHV en 112, daar red je een leven mee’. Hulpverlening doe je niet voor jezelf, maar voor anderen. En dat doe je niet maar op één plek, maar overal. Ook in het publieke domein.”

Op bezoek bij het slachtoffer

Nadat slachtoffer Herman een aantal weken in het ziekenhuis had gelegen, is Spencer bij hem op bezoek geweest. “Hij was bont en blauw, ik schaamde me dat ik dat op me geweten had”, aldus Spencer. Maar dat hoeft absoluut niet. Als Spencer niet zo daadkrachtig had ingegrepen, was Herman er niet meer geweest. Zelfs in de ambulance hebben ze hem nog verder moeten reanimeren. Hermen is dan ook enorm dankbaar en ziet Spencer als zijn engelbewaarder.

Lof van de burgemeester

Niet alleen andere carnavalsvierders waren erbij, ook burgemeester Caroline van den Elsen zag het voor haar ogen gebeuren. “Ik was enorm onder de indruk van de inzet van Spencer. Ik heb ook BHV-cursussen gevolgd, maar reanimeren is wel even iets anders dan ontruimen. Ik weet niet of ik het zelf aangedurfd zou hebben. Veel omstanders waren, net als ik, van slag en we hebben dan ook besloten het feest af te lassen. Iedereen was het daar gelukkig mee eens. Later, toen we wisten dat Herman herstellende was, hebben we het op een kleinere manier opnieuw opgestart. Verder hebben we Spencer en alle andere BHV’ers van Gemeente Boekel in het zonnetje gezet en bloemen gegeven. We zijn dolblij dat er in onze organisatie zulke goede BHV’ers rondlopen.”

Herman en Spencer (1)

Ambassadeur Tijs van Lieshout feliciteert!

Ook ambassadeur Tijs van Lieshout (voorzitter Brandweer Nederland en commandant Amsterdam-Amstelland) feliciteert Spencer op afstand met een speciale video. Als geboren Amsterdammer is Spencer hier heel blij mee.

Goed doel 2023: Nederlandse Hartstichting

Voor de cheque die Spencer Zwier als BHV’er van het Jaar aan een goed doel mocht uitreiken, koos hij de Nederlandse Hartstichting. Een prachtig doel, passend bij het incident waarbij hij betrokken was.

Maurice Plouvier nam namens de Nederlandse Hartstichting de cheque in ontvangst en maakte met zijn cadeautje aan Spencer precies duidelijk waar het om gaat: ‘het hart is de motor van het leven‘. Daarvan zijn alle aanwezigen overtuigd!

Speciale vermelding nominaties

Naast Spencer willen we ook nog twee andere genomineerden extra aandacht geven. Waaronder René Korbij, van Cosun Beetcompany. De fanatieke inzet van René als ploegleider BHV is een groot voorbeeld voor alle BHV’ers. Hierbij zet hij ook zijn ervaring als bevelvoerder van de vrijwillige brandweer in. Daarnaast is Rene het afgelopen jaar twee keer in actie gekomen bij een reanimatie. Tot slot coördineert hij de oefeningen van Cosun BHV, de vrijwillige brandweer en ambulancezorg. Dit is van grote waarde, omdat het de samenwerking tussen deze verschillende diensten bevordert. Een BHV’er die goud waard is dus!

De nominatie van het BHV-team van G4S Safety sprong eruit omdat het niet ging om één persoon, maar om een compleet BHV-team. Eind mei kreeg een medewerker van G4S Safety een hartstilstand in de technische ruimte. Koos Wigboldy, Jolanda Boomsma en Jolanda de Jong hebben snel en professioneel de reanimatie opgestart en een AED aangesloten, en zo het leven van deze collega gered. Hij heeft een tijdje in het ziekenhuis gelegen, maar gelukkig gaat het herstel voorspoedig en is hij weer gedeeltelijk aan het werk. Zonder Koos en zijn team was deze collega er niet meer geweest. We zijn er trots op dat er bij onze partner G4S Safety zo’n team rondloopt!

    Cart