Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 4 november 2024

Geen superheld maar ‘BHV’er van het jaar’

Persbericht
‘Ik ben geen superheld, ik let gewoon op anderen’
Dag van de BHV vraagt aandacht voor collega’s met een bijzondere taak

Utrecht, 8 september 2021 – Voor de tiende keer op rij wordt op de eerste maandag van november in heel Nederland de Dag van de BHV georganiseerd. Een dag om de waardering voor bedrijfshulpverleners te vergroten en het besef van het belang van bedrijfshulpverlening te benadrukken. Tevens wordt op die dag de landelijke BHV-eretitel uitgereikt aan een bedrijfshulpverlener die een bijzondere prestatie heeft geleverd of om andere reden bijzondere aandacht verdient. Het thema is dit jaar: ‘BHV, daar red je levens mee!’.

In 2020 won Rob de Ruijter van Ymere (sociale woningbouw corporatie in Amsterdam red.) de prestigieuze titel van ‘BHV’er van het Jaar’. Dat gebeurde nadat hij door collega’s was genomineerd vanwege het feit dat hij in korte tijd twee mensen het leven redde tijdens werktijd. “Jaren gebeurde er weinig, en dan in het coronajaar, ineens meerdere keren achter elkaar,” vertelt Rob de Ruijter. “Ik zie het als mijn taak op anderen te letten en op gevaarlijke situaties. Wat dat betreft sta ik altijd op scherp. Maar ik ben geen superheld, ik let gewoon op anderen. Zoals onlangs nog bij ons in de kantine. Ik zag iemand vreemd wegtrekken boven zijn bord. Toch even langs gelopen om te vragen hoe het ging. Bleek dat die man regelmatig een hoge bloedruk heeft en dan even een rustig moment nodig heeft.”.

Waarom zou iemand genomineerd moeten worden voor BHV’er van het jaar?
‘Vanwege de waardering. Die is nodig. Dat motiveert ook om BHV’er te worden en te blijven. Ik ben bedrijfshulpverlener geworden nadat tijdens een privé-feestje niemand wist hoe die een familielid kon helpen die onwel werd,” licht De Ruijter toe. “Er kan altijd van alles gebeuren. Daarom is het goed dat er BHV’ers zijn.” De BHV’er in een organisatie is eigenlijk iemand die een stap vooruit zet, waar anderen die stap wellicht niet maken. “Een BHV’er is echt wel meer dan degene die men ziet in een oranje hesje tijdens brandoefeningen, Daarom is het belangrijk om deze mensen even in de schijnwerpers te zetten. Als het er op aan komt, staan ze er. Met of zonder oranje hesje aan”, aldus de Ruijter.

Nomineer een collega
Ook dit jaar kan iedereen een BHV-collega nomineren voor de speciale eretitel. Een onafhankelijke jury kiest uit alle inzendingen de ‘BHV’er van het Jaar’. Tijdens de Dag van de BHV, als door heel Nederland om 12:00 uur de sirenes gaan, wordt de winnaar bekendgemaakt. Naast eeuwige roem en de titel ontvangt de winnaar twee cheques t.w.v. €1.000, 1 voor de winnaar of organisatie en 1 voor een BHV gerelateerd doel. Tot 11 oktober 2021 kunnen kan er worden genomineerd via: https://dagvandebhv.nl/activiteiten/verkiezing/

1 november; Dag van de BHV
Maandag 1 november vindt voor het 10e  achtereenvolgende jaar de landelijke Dag van de BHV plaats. Op deze dag wordt binnen circa 1.100 bedrijven, organisaties, ministeries, industrieën, multinationals, (hoge)scholen en zorginstellingen aandacht gevraagd voor nut en noodzaak van de bedrijfshulpverleners. Zij zetten zich in voor de veiligheid en gezondheid binnen de eigen organisatie en in het publieke domein. Dit doen zij niet voor zichzelf, maar juist voor de ander. Ter promotie van de Dag biedt Stichting Dag van de BHV onder andere een toolkit met diverse materialen als posters, banners, social posts en bedankkaarten aan.

    Cart