SER
“Je wilt nooit in een situatie komen, waarin je denkt ‘Had ik maar….’!”
Angelique Voorham, Groepsleider receptie en Vergadercoördinator Facilitair Bedrijf bij de SER
In de ontvangsthal van het grote pand aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag is het normaal gesproken een komen en gaan van personeel en gasten. Naast kantoorruimte voor het personeel van de Sociaal Economische Raad, is er een groot vergadercentrum en een aantal externe huurders in het pand.
Angelique is groepsleider receptie en vergadercoördinator facilitair bedrijf en vertelt: “Op een topdag met een grote conferentie kunnen er zo maar 500 mensen in het pand zijn. Om de veiligheid van onze collega’s en gasten te kunnen garanderen hebben we dus een grote ploeg van BHV’ers. Deze is samengesteld uit collega’s van de receptie en technische dienst,die verplicht zijn om BHV te hebben, waardoor er altijd iemand aanwezig is. Daarnaast zijn er naaste
collega’s en externe huurders die vrijwillig meedoen aan onze BHV-organisatie. Zo komen we in totaal op 24 BHV-ers. Totaal zijn er 5 Hoofden BHV die samen de verantwoordelijkheid delen. Dagelijks worden er 4 à 5 portofoons aan de BHV’ers uitgedeeld, zodat er altijd een BHV’er bereikbaar is”.
Angelique vertelt dat haar voorganger deze BHV-organisatie al had opgezet en dat zij dit onverkort doorzet. “Je wilt toch nooit in een situatie komen, waarin je denkt ‘Had ik maar… ’! Je hebt de verantwoordelijkheid voor medewerkers én externe gasten. Er kan altijd iets gebeuren en dan zijn wij goed voorbereid.” Aan het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt ook hier gehoor gegeven. Nu het vergadercentrum is gesloten en veel collega’s vanuit huis werken betekent dat ook verandering in de organisatie van zaken. “Met de ploeg BHV’ers hebben we goed nagedacht over de impact en onze inzetbaarheid, ook nu het misschien minder nodig lijkt te zijn. Want ook met een minimale bezetting moet het immers veilig zijn.” Het hele pand is ‘corona-proof’ gemaakt met pijlen op de grond die de looproutes aangeven, gel om je handen te ontsmetten, zijn er mondmaskers beschikbaar voor medewerkers en bezoekers als er weer meer gewerkt gaat worden.
De BHV’ers die actief inzetbaar zijn, beschikken nu al over mondkapjes. De tafels in de vergaderzalen zijn strategisch uit elkaar geplaatst waardoor het volume flink is afgenomen. “Standaard hebben alle BHV’er een persoonlijke incidentenkoffer met daarin materialen en middelen om hulp te kunnen verlenen. Deze koffer is nu aangevuld met speciale mondkapjes. We passen onze acties aan op de huidige maatregelen en het actuele handelingsadvies bij hulpverlening. Bij een incident wordt bijvoorbeeld zoveel mogelijk op afstand uitgevraagd. De herziene inzichten in deze tweede golf zorgen ervoor dat wij (met mondkapje) bij een reanimatie wel starten met borstcompressies, maar zonder beademing. Gelukkig zijn er (mede omdat er veel thuis gewerkt wordt) weinig incidenten én er zijn nog steeds altijd voldoende BHV’ers in huis.” Normaal gesproken trainen de BHV’ers 6 keer per jaar met docenten met een achtergrond bij de ambulance en brandweer. Daarnaast organiseert de SER jaarlijks een speciale trainingsdag voor de BHV’ers met Lotus-slachtoffers en oefeningen door het hele pand. Om ervoor te zorgen dat men niet schrikt van de realistische scenario’s wordt iedereen vooraf geïnformeerd over de oefening. Na overleg en met adviezen van onze docenten over BHV in deze tijd hebben we besloten deze trainingen even ‘on hold’ te zetten.