Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 4 november 2024

“Het is een dankbare functie”

 

Een BHV’er (bedrijfshulpverlener) zet zich vrijwillig in om als hulpverlener als eerste ter plaatse te zijn bij een ongeluk of calamiteit op de werkvloer. De GP Groot groep telt 240 medewerkers die zich hebben toegelegd op de taken van een BHV’er. En omdat het op 6 november de Dag van de BHV is, is het de hoogste tijd om onze BHV’ers in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor het belangrijke werk dat zij doen.

 

Hans Verkerke, acceptant puin van de recycling installatie (PRI) bij Sortiva, vertelt: “Ik ben BHV’er sinds ik bij Sortiva werk, dat is ongeveer tweeëneenhalf jaar. Ik werk buiten op het terrein en daar hadden we destijds nog maar één BHV’er rondlopen. Dat was te weinig, dus werd ik gevraagd om het ook te doen. Omdat ik met een auto over het terrein rijd, ben ik snel ter plaatse als er iets is. Inmiddels zijn we met een groepje en dat zijn allemaal bekenden waar ik mee werk en waar ik goed contact mee heb.”

 

De BHV cursussen worden door GP Groot geregeld. “Ieder jaar moet je een herhalingscursus doen en gedurende het jaar hebben we meerdere oefeningen op het terrein. Tot nu toe hebben we hulp kunnen bieden bij diverse voorvallen, ik weet precies wat ik moet doen als er bijvoorbeeld iemand een stang tegen zijn hoofd krijgt of iemand zijn hoofd stoot met een bloedend oor tot gevolg.” Helaas heeft Hans ook ergere dingen van dichtbij meegemaakt: “Een collega kreeg hartfalen en moest worden gereanimeerd. Ik heb toen direct de AED gepakt en gezorgd dat de juiste mensen ter plaatse waren. Het is gelukkig goed afgelopen, het is een dankbare functie. Daarna hebben we met zijn allen bij elkaar gezeten en er over gepraat. Ook werd er externe psychologische hulp aangeboden door GP Groot, de nazorg bij incidenten is heel goed.”

Desondanks deze heftige ervaring kan Hans het nog steeds aanraden om BHV’er te worden:

“Als je de mogelijkheid wordt geboden om een BHV cursus te volgen, dan is het bijna dom om het niet te doen, want als je iemand kan helpen, dan moet je dat doen! Bovendien is het ook nog eens hartstikke handig buiten je werk; in je privéleven is het ook fijn om te weten wat je moet doen en dat geeft een fijn gevoel.”

    Cart