Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 4 november 2024

Gielissen werkt iedere dag opnieuw aan een veilige werkvloer

Het Brabantse bedrijf Gielissen bouwt de mooiste interieurs, beurzen en events. Daar komt veel maak- en montagewerk bij kijken, soms op grote hoogtes, en dat kan extra risico’s betekenen. Gelukkig is de BHV-organisatie goed op orde. Er is zelfs een wachtlijst voor nieuwe BHV’ers!

Of BHV-coördinatoren Angela Steevensz en Peter Proenings tevreden zijn? Nooit. Want het kan altijd beter.

Angela is inmiddels vijf jaar BHV-coördinator bij Gielissen voor de locatie in Eindhoven, naast haar functie als werkvoorbereider. Voor Peter is deze rol nog iets nieuwer: hij maakt als productievoorwerker de mooiste dingen met zijn team en daarnaast is hij nu twee jaar BHV-coördinator voor het filiaal in Helmond. LEAN/KAM-manager Fenne Jaminon stuurt de centrale veiligheidsoverleggen aan.

“Over de invulling van de Dag van de BHV laten we alle BHV’ers meedenken,
die betrokkenheid is belangrijk.”
Angela Steevensz – BHV-coördinator

Gevaren op de loer
Als bij Gielissen het alarm afgaat, volgt iedereen meteen serieus de veiligheidsinstructies op. Je kunt wel stellen dat BHV hier leeft. De reden? “Het is belangrijk, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje”, vertelt Peter. “In de productiehal zijn we altijd bezig met zagen en frezen, onze machines draaien volop. Hier merk je dat er vooral zaag- en snijincidenten in de vingers plaatsvinden. In de buitendienst werken onze collega’s veel met steigers, hoogwerkers en klimmaterialen. We vragen hen om altijd een valharnas aan te doen. Als zij met de vrachtwagen spullen moeten lossen, zetten ze alles netjes af zodat fietsers geen gevaar lopen.” Angela bevestigt: “Ook bij ons in Eindhoven gaat het vaak om snijwonden in vingertopjes, gelukkig zijn dit vaak kleine ongevallen.”

“Tevreden moet je nooit zijn. De basis is goed op orde, maar het kan altijd beter.”
Peter Proenings – BHV-coördinator

Verbinden en van elkaar leren
Om de BHV-organisatie scherp en de werkvloer veilig te houden, komen de 23 BHV’ers in Eindhoven iedere maand bij elkaar. Angela: “Om de beurt organiseert iemand deze bijeenkomst. Soms oefenen we met verband aanleggen, lopen we een rondje in het pand of behandelen we gevaarlijke stoffen. Zo houden we het onderwerp actueel.” In Helmond zijn er 20 BHV’ers en zij komen 1x per drie maanden samen. Peter: “We bespreken dan alle ongevallen en kijken hoe we deze een volgende keer kunnen voorkomen. En om in de breedte van elkaar te leren hebben we ook regelmatig een centraal veiligheidsoverleg waar Angela en ik bij aansluiten. Zo houden we elkaar scherp en brengen we meer structuur aan in onze totale BHV-organisatie. Daarnaast organiseren we toolboxmeetingen voor alle medewerkers waarbij veilig werken centraal staat. Je merkt het effect, want medewerkers spreken ook elkaar aan op onveilig gedrag.”

Veiligheidsapp

Om ongevallen goed te registreren én te voorkomen, heeft Gielissen een veiligheidsapp geïntroduceerd. Een schot in de roos, vertelt Fenne: “Het ongevallenformulier hebben we vervangen voor een app waar medewerkers gevaarlijke situaties of ongevallen kunnen melden. We zien dat er nu veel meer meldingen binnenkomen dan voorheen. We zitten dit jaar al op bijna 60 meldingen voor gevaarlijke situaties, dat gaat al richting onze KPI van 72 per jaar. Een flinke groei, want in 2021 waren dat er nog maar 22. Deze bijna-ongevallen bespreken we tijdens de veiligheidsoverleggen zodat we ongelukken kunnen voorkomen. Om het gebruik van de app nog meer te stimuleren, hebben we het ‘Veilig moment’ geïntroduceerd. Hierbij ligt de nadruk op wat wél goed gaat. Degene die iets meldt wordt genomineerd voor één van de Safety Awards; deze reiken we ieder kwartaal op beide locaties uit.”

 

Dag van de BHV
Op de Dag van de BHV organiseert Gielissen altijd iets speciaals. Peter: “Wij komen altijd bij elkaar op die dag. Dan gaan we oefenen met wat op dat moment nodig is. Ook hebben we ooit een foto gemaakt voor het pand met onze BHV-kleding aan, voor de herkenbaarheid. Verder hebben we posters en stickers op ramen en deuren gehangen om te laten zien dat we ermee bezig zijn.”
Angela: “Wij maken ook gebruik van posters en stickers. En vorig jaar hebben we met hesjes rondgelopen in het pand. Voor het thema van dit jaar gaan we nog iets bedenken. We willen er in ieder geval een activiteit bij doen, bijvoorbeeld een wedstrijdje verbandtrommel gebruiken. Over de invulling van deze dag laten we alle BHV’ers meedenken, die betrokkenheid is belangrijk.”

Nooit tevreden
Zo te horen, loopt de BHV-organisatie bij Gielissen gesmeerd. Toch kan het beter, vindt Peter. “Tevreden moet je nooit zijn, vind ik. De basis is goed op orde, maar het kan altijd beter. Vorig jaar hebben we een ontruimingsoefening gehad, daar zaten verbeterpunten in die we een volgende keer anders willen zien.” Angela is het daarmee eens. “Ik vind dat het heel soepel gaat bij ons, daar word ik blij en enthousiast van. Er is zelfs een wachtlijst voor nieuwe BHV’ers. Maar je moet nooit genoegen nemen met tevreden zijn. Ik vind dat je ieder jaar moet vernieuwen en daarom stop ik binnenkort als BHV-coördinator. Dan mogen twee andere enthousiastelingen er met een frisse blik mee aan de slag.”

Gouden tip
Een tip voor andere organisaties? Die heeft Angela wel. “Goed luisteren naar je BHV’ers. Zij staan tussen de andere collega’s op de werkvloer, zij weten het beste wat er op hun afdeling gebeurt. Wat zij willen leren is het belangrijkst, want zij moeten het uitvoeren.”.  “En waardeer je BHV’ers”, vult Peter aan. “Het is een fijn gevoel om mensen te hebben die er staan, mocht er iets gebeuren. Dat veilige gevoel vinden medewerkers ook prettig. Zorg dat BHV geen ondergeschoven kindje is, maar dat het serieus wordt opgepakt.”

    Cart