Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 4 november 2024

Abdelmaiyd Salah (Rijkswaterstaat)  verkozen tot BHV’er van het Jaar 2022

Van je collega moet je het hebben

Abdelmaiyd Salah, werkzaam bij Rijkswaterstaat op de afdeling Centrale Informatie Voorziening in Delft, werd vandaag verkozen tot BHV’er van het jaar 2022. Hij redde het leven van zijn collega door de Heimlich-greep toe te passen. Bovendien heeft hij tijdens corona extra op kantoor gewerkt, waardoor hij veilig werken mogelijk maakte voor collega’s die echt niet thuis konden werken. Op een positieve manier draagt hij het belang van BHV uit in de organisatie.

Abdelmaiyd werd door maar liefst vijf collega’s genomineerd, waaronder Atie Steendijk: “Door adequaat en professioneel in te grijpen, heeft Maiyd mijn leven gered. We hadden een etentje met de OR waar wij beiden deel van uitmaken, toen ik me verslikte in een stukje vlees. Wat ik ook probeerde, water drinken, hoesten, het bleef muurvast zitten. Ik was compleet in shock en de mensen om mij heen ook. Toen greep Maiyd in, wat heel moedig was. De Heimlich-greep is echt een lastige ingreep, je moet weten wat je doet. Na de ingreep zijn we allemaal verdergegaan met eten, zonder het te hebben over wat er was gebeurd. Pas een tijdje later kwam het besef dat als hij niet had ingegrepen, ik hier nu niet meer zou zijn.”

Deze heldhaftige actie, in combinatie met zijn dagelijkse inzet als bedrijfshulpverlener, overtuigde de jury. Abdelmaiyd Salah heeft laten zien dat hij ook buiten de werkvloer zijn BHV-kwaliteiten inzet. Dat past mooi bij het thema van dit jaar: “‘Werk, thuis, op straat: hoe veilig ben jij’. De winnaar ontvangt een award en een cheque van € 1.000.- Daarnaast krijgt hij een cheque van €1.000,- om te besteden aan een goed doel gerelateerd aan hulpverlening.

Een goede bedrijfshulpverlener is een toegevoegde waarde voor iedere organisatie. Rijkswaterstaat is dan ook ontzettend trots op Abdelmaiyd. “Het is mooi om te zien dat deze hulpverleners door hun collega’s worden gewaardeerd en uit eigen waarneming kan ik onderschrijven dat Maiyd deze waardering dik verdient” vertelt Ton van der Veen, directeur bedrijfsvoering bij Rijkswaterstaat.

Tweede plaats voor Iris Teeuw, Coöperatie VGZ

De tweede plaats is voor Iris Teeuw, werkzaam bij Coöperatie VGZ. Deze zeer actieve BHV’er laat zien hoe belangrijk BHV op afstand is in deze tijden van hybride werken, wat aansluit bij het thema van dit jaar. Tijdens een Teamsmeeting ziet Iris dat een collega onwel wordt en niet meer reageert. Ze heeft direct de ambulance erheen gestuurd en een nabij wonende collega en vriendin van het slachtoffer ernaartoe gestuurd om de deur open te doen. Iris heeft heel snel en adequaat gehandeld, waardoor de hulpdiensten snel bij de medewerker waren.

Derde plaats voor Marcel Visje, Dijklander Ziekenhuis
Marcel Visje, werkzaam bij het Dijklander Ziekenhuis, gaat er met de derde plek vandoor. Hij is al lange tijd BHV’er. In 1980 is de brandpreventieploeg opgericht in het toenmalige streekziekenhuis in Hoorn en in 1987 heeft Marcel het diploma brandwacht 2e klas gehaald. Marcel heeft zich samen met het team ingezet bij branden, stormen, stroomstoringen, legionellabesmettingen, reanimaties en het veiligstellen van de landingsbaan voor de traumahelikopter. Marcel gaat binnenkort met vervroegd pensioen en dus stopt hij na ruim 41 jaar met de BHV-werkzaamheden die hij altijd naast zijn dagelijkse werk deed. Marcel heeft altijd met veel plezier zich ingezet om een steentje bij te dragen aan de veiligheid van het ziekenhuis.

 Waardering voor BHV’ers
Abdelmaiyd Salah is de 11e winnaar van deze verkiezing, die jaarlijks wordt gehouden op de Dag van de BHV, elke eerste maandag van november. “Op deze dag vragen we speciale aandacht en waardering voor de inzet van de circa 500.000 bedrijfshulpverleners in Nederland. Deze BHV’ers die zich inzetten, niet voor zichzelf, maar juist voor de ander. Een dag om BHV’ers in het zonnetje te zetten en niet-BHV’ers te laten merken hoe belangrijk BHV is”, aldus Sylvester Bennema van Stichting Dag van de BHV.

Het laatste nieuws

Over de Dag

Stichting Dag van de BHV is er om waardering voor en het besef van het belang van de bedrijfshulpverleners (BHV’ers) over te brengen, zowel op de werkvloer als in het publieke domein.

Lees verder >

image-bhv-in-de-praktijk-footer

BHV in de Praktijk

magazine-dagvandebhv

Magazine

Activiteiten

BHVer-van-het-jaar
Toolkit
Broodje-BHV
Wij-doen-mee
Wall-of-fame
    Cart