Nog maar: dagen

Dag van de BHV op 4 november 2024

Maandag 2 november 2020 – Rob de Ruijter, werkzaam bij Ymere in Amsterdam mag zich de kersverse  BHV’er van het Jaar 2020 noemen. Hij volgt hierin Marlies Venema van het Elkerliek ziekenhuis uit  Helmond op. Ton Baas, juryvoorzitter en voorzitter Stichting Dag van de BHV, verraste De Ruijter  vanochtend telefonisch met de uitverkiezing uit een eerder gekozen Top 5 genomineerden. Uit het  juryoordeel: “De jury is van mening dat hij zeer alert als bedrijfshulpverlener gebruik heeft gemaakt van  zijn kennis en vaardigheid om op te treden bij incidenten ook buiten het bedrijf: op straat. Rob de  Ruijter is met recht een BHV’er van wie je kunt zeggen: “Dan vertrouw ik op jou.” De uitreiking van de  Award vindt vanmiddag om 16.00 uur plaats op het kantoor van Ymere in Amsterdam.

Voor het 9e jaar op rij staat de eerste maandag van november in het teken van de Dag van de BHV. Op die  Dag vragen we speciale aandacht en waardering voor de inzet van de circa 500.000 bedrijfshulpverleners  in Nederland. Deze BHV’ers die zich – óók in tijden van corona – niet inzetten voor zichzelf, maar juist  voor de ander. Een dag om BHV’ers in het zonnetje te zetten en niet-BHV’ers te laten merken hoe  belangrijk BHV is.

 

Rob de Ruijter ‘BHV’er van het Jaar 2020’

De verkiezing ‘BHV’er van het Jaar’ is een belangrijk onderdeel van de landelijke Dag van de BHV. De  verkiezing richt zich op een daadwerkelijke inzet van de bedrijfshulpverlener tijdens een calamiteit. Deze  eretitel wordt in 2020 toegekend aan Rob de Ruijter, bedrijfsmakelaar bij Ymere in Amsterdam. Rob heeft  het afgelopen jaar tot tweemaal toe als bedrijfshulpverlener zeer alert opgetreden en gebruik gemaakt  van zijn kennis en vaardigheid om op te treden bij incidenten ook buiten het bedrijf: op straat. Een levend  voorbeeld van de uitspraak van Korpschef Henk van Essen: “De nabijheid, alertheid en professionaliteit  van bedrijfshulpverleners kan het verschil betekenen tussen leven en dood”. Met een speciale  videoboodschap bedankt Henk van Essen Korpschef van Politie én ambassadeur van Dag van de BHV hem  op persoonlijke wijze.

Vanmiddag ontvangt Rob de Ruijter de kristallen Award uit handen van de juryvoorzitter en krijgt hij ook  de cheque van € 1.000.- Rob heeft al laten weten dat hij de cheque van €1.000,- voor het goede doel wil  overhandigen aan het Brandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Rob heeft hier als  vrijwilliger op de kinderafdeling gewerkt en is dus persoonlijk betrokken bij dit goede doel.

De Dag van de BHV is trots op een winnaar die in het afgelopen jaar maar liefst twee keer het initiatief  nam om op straat in te grijpen waar het nodig was. Rob reanimeerde met de AED van Ymere een  mevrouw die op straat onwel werd en hem 2 weken later gelukkig ook kon bedanken. Eerder dat jaar  redde hij een voorbijganger die bij een reddingsactie te water was geraakt en niet meer op de kade kon  komen. Een terechte winnaar, die optreedt waar anderen een stapje achteruit doen.

Op een prachtige tweede plaats is een team van twee BHV’ers geëindigd: Peter van der Sman en Walter  van Krieken van PostNL in Den Hoorn. Samen wisten zij een calamiteit op kantoor tot een goed einde te  brengen. Proficiat!

 

Thema ‘Dan vertrouw ik op jou’

Het thema voor Dag van de BHV 2020 luidt “Dan vertrouw ik op jou”. Het thema is toepasbaar op tal van  situaties en onderlinge verhoudingen die betrekking hebben op zowel de veiligheid binnen de eigen  organisatie als ook op situaties in het publieke domein. In het magazine Dag van de BHV editie 2020 en op  al het promotiemateriaal wordt het thema vanuit verschillende invalshoeken belicht. Hoe zit het  bijvoorbeeld met het vertrouwen in gezond en veilig werken binnen een organisatie tijdens Covid-19?  Wat betekent dit voor BHV op de werkvloer en welke dilemma’s leven bij BHV’ers?

    Cart